dimarts, 29 d’octubre del 2024

CANVI D'HORA

PUBLICAT AL SETMANARI "EMPORDÀ"

Abans-d’ahir, va entrar en vigor l’horari d’hivern que, com cada any a finals d’octubre, ens regala una hora més de vida: la que ens havia robat ara fa sis mesos.

Tot i que durant la Primera Guerra Mundial es va produir el primer canvi i que, fins i tot, durant la Guerra Civil, hi va haver moments en què cada bàndol tenia un horari diferent, aquest canvi no es va aplicar a tota Europa fins a inicis dels anys setanta.

Es veu que es va instaurar per raons d’estalvi d’energia, perquè les llars i les empreses disposessin de més hores de llum natural.

I malgrat que els de Cadaqués vegin ara el primer raig de sol de Catalunya una hora abans, segons l’horari UTC (Temps Universal Coordinat), el sol encara ens queda una hora per darrere.

En plena joventut, recordo haver aprofitat una d’aquestes nits d’octubre amb hora extra, molt divertida i que em va marcar per a la resta de la vida. També en recordo una altra, menys intensa, en un tren nocturn aturat en una estació buida, que em va servir per fer la millor becaina de la nit.

En cap cas, però, recordo un canvi horari que m’hagi afectat en el meu tarannà quotidià els dies següents.

Deu ser que ja tinc una edat i per això no entenc les bajanades que s’escolten aquests dies sobre els efectes psicològics i els trastorns en el comportament pel fet de modificar una hora del nostre horari.

Puc acceptar que el primer dia ens despertem segons dicti el cos, potser una hora abans, i que això faci que ens llevem de diferent humor o que el primer dia tinguem una mica més de son.

Però, res diferent del que pots sentir si surts una nit de festa, fas un viatge de nits, sopes més del compte o si els problemes et fan donar voltes al llit.

Ara es parla que aquests canvis horaris desapareixeran el 2026, segons la Unió Europea.

Potser és que ja no afecten la despesa energètica o que el canvi climàtic fa inútils els esforços, o que ho fan perquè no fos cas que la gent hagi de patir els efectes mentals de suportar dos canvis d’hora a l’any.

El debat obert ara és quin horari és millor per quedar-se de manera definitiva: el d’estiu o el d’hivern.

Crec que no hi ha un consens clar, tot i que els experts diuen que l’horari que ara hem encetat sembla el més adequat als cicles de la claror natural.

Sigui com sigui, la realitat és que a partir d’aquesta setmana, els vespres més foscos ens obren les portes a l’hivern

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada