dimarts, 25 de setembre del 2018

TRIA ORGÀNICA


PUBLICAT AL SETMANARI "EMPORDÀ"

Fa dies que ha acabat la festa de Sant Cebrià a Vilafant que, com moltes festes de barris i pobles en les mateixes dates, segueix vigent per obra i per gaudiment dels mateixos.

És a dir, ha suposat un esforç per a l’Ajuntament i els mateixos voluntaris, colles i associacions de sempre, per al gaudiment de la resta, que també solen ser un altres mateixos, que participen i agraeixen la feina dels primers.

Sigui com sigui, al final tot surt bé, la participació és més que acceptable, les activitats plausibles i l’objectiu final, que és “fer poble”, perfectament assolit.

Si més no, aquesta ha estat la sensació d’un vilafantenc que ho ha viscut guardant la distància de seguretat.

El pregó inicial, oficiat pel director d’aquesta publicació, Santi Coll ja prometia.

El text, ben escrit, ben explicat i molt entretingut, va tenir l’objectiu d’enardir l’orgull de vilatà i un ganxo directe a la mandíbula d’aquells que, potser massa sovint, ens queixem dels defectes i les mancances del poble.

I és que, malgrat que aquestes protestes, sempre constructives, les creiem reals, potser és cert que no sabem apreciar o donar ressò a allò que està bé i que, a ben segur, és majoritari.

Per posar un exemple, una iniciativa de recollida de deixalles orgàniques a nivell particular.

Ignoro si això ha passat a més pobles, però a Vilafant, l’Ajuntament, juntament amb el Consell Comarcal i l’Agència de Residus, ha passat, casa per casa, un tríptic informatiu de com separar les deixalles i, a més, ens han entregat un mini cubell per encabir-hi els residus orgànics, com restes de menjar o de poda casolana i unes bosses reciclables.

Val a dir que, la primera cosa que varem fer a casa, va ser veure on havíem de dipositar-ho i ens varem trobar amb un nou contenidor marró no gaire lluny i la segona va ser veure on podíem aconseguir més bosses especials, també compostables, que semblen de plàstic però que estan fetes de midó de blat de moro i ens varem adonar que al mateix supermercat de sempre, també a prop, en tenien de feia temps i mai n’havíem fet cas.

Aquesta acció entenc que, com ens ha passat a nosaltres, ha obert els ulls a molta gent, critica amb el sistema de reciclatge existent i, sobre tot, amb l’excés de plàstic, generat per uns fabricants i comerciants, als que encara els manca prendre consciència de la gravetat del problema.

Ara, cada vegada que buidem aquest mini cubell d’escombreries, tenim la sensació de que estem complint amb la nostra part d’ajuda a la conservació del planeta.

I per ser justos, aquest cop, cal tirar a la Regidoria corresponen de l’Ajuntament, les floretes que, a ben segur, creixeran de nou amb aquesta iniciativa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada