dimarts, 23 de juny del 2015

LLEGIR I ESCRIURE


PUBLICAT AL SETMANARI "EMPORDÀ"

Ens ventem de que som un dels pocs països bilingües, que som capaços de expressar-nos en dues llengües d’una forma tan natural que fins i tot no ens n’adonem del canvi.

Però ara que acaba el curs escolar, un informe oficial diu que la mainada actual, tot i demostrar un coneixement mínimament acceptable en moltes matèries, presenten un nivell de lectura i escriptura molt per sota del que seria desitjable, en els dos idiomes.

I no és culpa de la immersió lingüística, ni de la LOMCE, ni dels professors, -sempre defensats i reconeguts en aquestes ratlles-, sinó de les formes aplicades, des de fa anys, pels gurus de l’educació, que prioritzen la convivència, els valors, les visites culturals, les experiències vitals i d’altres coses semblants, que estan molt bé, però que potser xuclen temps per aprofundir en ortografia.

Entenc que hem de repartir les culpes amb les noves tecnologies, que les paraules llargues en els missatges de mòbil fan mandra, que els tuïts tenen un espai limitat, que els correctors del Word ajuden a no pensar, però la realitat és que costa trobar un escrit informal que no estigui ple de faltes ortogràfiques i no d’aquelles puntuals i disculpables, com la “v” punyetera que ha de ser una “b” o aquell accent que s’hauria d’obrir enlloc de tancar o aquell plural mal aplicat, parlem de faltes molt greus o de paraules escrites gairebé com sonen.

En aquest col·lectiu no hem d’incloure a gent amb certa edat que, lamentablement, no varen poder rebre una educació completa o que, per imposició de l’època, la van tenir exclusivament en castellà, tot i que a ells els hi podem envejar el nivell en aquesta llengua.

Fixeu-vos en molts dels nouvinguts de països sud-americans, que segurament no han tingut la oportunitat de cursar estudis superiors, però que tenen una riquesa lingüística en castellà que ja la voldrien la majoria dels nostres diplomats en ESO.

I és que, des del punt de vista d’usuaris de l’educació, veiem que les escoles s’afanyen en proclamar mètodes revolucionaris i ensenyament trilingüe, però que a final de curs, segons aquest informe, resulta que els alumnes que han acabat els estudis no han complert els mínims en cap dels tres.

Els coneixements de matèries com ciències, matemàtiques, música, medi, geogràfica, historia, etc. són molt importants, però tant o més ho és la seva divulgació. I això no és possible si no hi ha un domini de la llengua i l’escriptura; de la mateixa manera que tampoc es pot aprendre si la lectura no és fluida.

I, a més a més, facilita la paraula i l’expressió oral i ja se sap que parlant la gent s’entén i al món actual li cal entesa i diàleg.

No volem que el llegir ens faci perdre l’escriure, sinó que els nostres joves assoleixin un nivell de domini acceptable en les dues matèries, perquè la riquesa en l’expressió és un bon indicador del grau de civilitat d’un poble.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada