PUBLICAT AL SETMANARI "EMPORDÀ"
Tots els empordanesos hem d’estar molt contents que el restaurant Voramar de Portbou hagi entrat a formar part del selecte club dels estrellats de la cuina mundial.
Juntament amb el Castell de Peralada, l’Empòrium de
Castelló (on el seu Bistró 1965, també, ha aconseguit una estrella verda de
sostenibilitat) i el Miramar de Llançà, sumem cinc estrelles, cosa que, en un
territori de poc més de 140.000 habitants, demostra la gran qualitat i
creativitat dels nostres cuiners.
Però, hi ha gent que es pregunta el motiu de tant de
ressò mediàtic per uns restaurants que cuinen plats grans amb poca teca i que
són tan cars que la majoria dels empordanesos no hi aniran mai o, com a molt,
un cop a la vida, per curiositat, en un dia molt assenyalat.
L’explicació és molt senzilla: la gent que és capaç de
fer quilòmetres per gastar-se una suma important de diners per un sol àpat és
el turisme que ens interessa.
Gent inquieta i amb poder adquisitiu, que aprofita la
jornada o el cap de setmana per fer compres, visitar museus, cercar inversions
o gaudir del paisatge.
I que, a més, sol ser un perfil educat, respectuós i poc
problemàtic.
Nosaltres hem de ser capaços de tenir, també, un
territori amb estrella i oferir-los el que volen, i això ens posarà al mapa, no
només a nivell culinari, sinó com un indret atractiu.
Sens dubte, hem de sentir-nos cofois que hi hagi paisans
a qui es reconegui la feina i que estiguin en el firmament de la guia del ninot
dels pneumàtics.
Perquè no cal oblidar que aquests reconeixements posen a
l’aparador tota la cuina empordanesa, i els nostres pobles estan plens de
restaurants tradicionals que fan cuina de tota la vida d’una manera excel·lent,
sense tovallons de fil, amb plats planers, però amb fogons plens de saviesa i
amor, i que estan a l’abast de tothom, també dels visitants que, cridats per
aquesta fama, ens vulguin venir a veure.
Reservem taula, celebrem i els èxits d’una professió dura,
sacrificada, sense horaris, oprimida per impostos i normatives, que pateix la
manca de personal qualificat.
Hem de treure rèdit de la nostra privilegiada posició;
per això, premis com els del Voramar beneficien tota una comarca estrellada,
que cal menjar-se-la.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada