PUBLICAT AL SETMANARI "EMPORDÀ"
El títol pot dur a confusió, podeu pensar que he oblidat una “f” i espereu
llegir un article que parli de les fades: les Blanques, les Verdes, les Dianes,
els esperits de la naturalesa que ens captiven amb la seva musica, o potser buscar
la metàfora que expressi les meravelles de la nostra terra, però no, no ha
estat un oblit, sinó que em vinc a referir a l’afició culinària d’aquest país,
sobre tot en aquest temps, de fer tot allò que acaba amb “ades” i es cou al
foc, com son les feliçment adoptades “calçot-ades” sempre de la ma de les “graell-ades”,
que en aquests dies proliferen arreu.
És temps de cercar escalfor, de dies curts, de vespres foscos, vent a fora,
neu a muntanya, mar emprenyada, terra glaçada i vidres plorosos, s’ha
d’aprofitar les estones de caloreta, els racons on toca el sol; és temps de llar
de foc i espetecs de teies, d’omplir la panxa amb sopes fumejant i guisats
forts, de carns a la brasa.
Els uns la voldran més crua, altres més cuita, potser massa, alguns es
ventaran de les excel·lències de la carn argentina, la majoria escombrarem cap
a casa, el xai del poble, la vedella del Pirineu, el conill autòcton, el porc
ben engreixat.
I triar el vi, aquell que grata la gola, tot i que mentre sempre hi haurà
els que ho reguen cervesa o cava, tot s’hi val.
Sense treure protagonisme a les salses, artesanes i portades de casa, el
nostrat allioli, d’aquell que queda la cullera clavada ideal per untar unes
bones “torr-ades”, el romesco delicat i perfumat, oli, sal i pebre, fins i tot
hi ha qui hi posa maionesa o quetxup, que hi farem.
I malgrat que sembli que aquestes menges com les “botifarr-ades”, les “costell-ades”
o les “cargol-ades” prenguin un particular protagonisme en aquests temps, amb
la caloreta giraran cap a les “sardin-ades”, “arross-ades” o les “xaton-ades” i
prop del mar organitzarem “garoin-ades”, “muscl-ades” o “marisc-ades” i segons
el temps farem “bunyol-ades”.
Àpats senzills, lluny de la delicadesa del reconeguts restaurants de la zona,
fora de les normes dictades pel mestre de mestres de Cala Montjoi i, pel cim de
tot, abraçats a la simplicitat de coure al caliu, com en l’inici dels temps.
Triar la llenya, fer el foc i controlar les brases no és nomes un art,
també és un acte social, és compartir conversa vora les flames, és riure, és
amistat, és excusa per organitzar trobades i petar “xerra-ades” per arreglar el
món. És vida mediterrània.
I és que aquest país, que encisa amb el seu paisatge, que enamora amb els
seus colors i que és sens dubte un país de fades, també ens embriaga amb els sabors
i les olors, que fan les diferents “ades” que organitza la seva gent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada